ул. "Златовръх" № 34

вх. - откъм ул. "Галичица"

кв. Лозенец

гр. София

 

тел.: +359 2 8603208

тел.: +359 889 601356

тел.: +359 888 744442

 

info@noa-mebeli.com

www.noa-mebeli.com

noa.mebeli

 

Работно време

понеделник - петък

10.00-19.00

събота

11.00-17.00

неделя

почивен ден

Красотата и уютът на холандския дом

Красотата и уютът на холандския дом

През Средновековието Нидерландия е обхващала територията на сегашна Белгия, Нидерландия (Холандия) и Люксембург. От началото на ХVІ век държавата се е намирала под властта на Испания. Това се е отразило преди всичко на градската архитектура: домовете на испанската аристокрация, кметството, катедралите - всичко е носело чертите на готическия стил с изтеглените нагоре прозорци и високите върхове на покривите.

 

Първата в Европа буржоазна революция разделила единната държава на Северна (начело с Холандия) и Южна Нидерландия (Белгия). При това Северна Нидерландия станала самостоятелна държава, а Южна останала под властта на Испания.

 

В Белгийската архитектура тогава започва периода "бароко", особено при строителството на йезуитски църкви: тяхното пищно великолепие трябвало да убеди провинцията в могъществото на Испанското кралство и католическата църква. За тласък в развитието на архитектурата на жилищни сгради послужило издаването през 1622 г. на двутомния труд на Петер Паул Рубенс "Дворците на Генуа с техните планове, фасади и разрези". Градските домове на белгийската аристокрация след това също получили пищно бароково "облекло" от белокаменни резбовани елементи и маниерни линии, украсяващи фасадата.

 

Независима Северна Нидерландия става към ХVІІ век център на световната търговия, а холандските мореплаватели - първите в Европа доставчици на източни чудновати и редки стоки. Ориенталските вълнени килими, копринени тъкани и бронзови предмети - всичко това за първи път се появява при холандските търговци.

 

И модерният от началото на века сред европейската аристокрация фин китайски порцелан се е появил първо в Холандия. Когато през втората половина на столетието започнали да не достигат обемите на внесения порцелан, в холандските градове възниква собствен занаят: производство на глазирани керамични съдове. Това са били първите опити да се възпроизведат, макар и от по-груб материал, съдове от китайски порцелан.

 

Но занаятът, появил се като опит за копиране на източната екзотика, скоро създава неповторими изделия. Оттогава делфтският и ротердамският фаянс стават "фирмен стил" на холандския интериор. Покрай традиционните бяло-сини разнообразни съдове, украсяващи дома, холандските майстори създават за пръв път облицовъчни плочки за огнища, печки и стени. Плочките са различни видове: с геометрични мотиви, с клейма и обемен рисунък, а от отделните плочки на стената или около печката се събира цяло сюжетно платно.

 

В същото време холандските майстори се опитват да възпроизведат и станалите популярни в Европа ориенталски вълнени килими, които даже не всеки богат дворянин можел да си позволи. Създават се манифактури, в които се тъкат гоблени. Простото копиране на похватите и рисунките на източното килимотъкачество започва да води до създаване на нови своеобразни технологии и рисунки, възпроизвеждащи библейски сюжети и битови сцени. Тези "картини" от вълна, коприна, златни и сребърни нишки, по майсторство на изпълнението и художествен вкус не отстъпват на скъпите ориенталски килими.

 

С развитието на манифактурите в големите градове бурно се развива и строителството на жилищни и търговски сгради. В съответствие с националните традиции, чиито корени отиват в готическото минало, в строителството на градски домове холандците използват тухли, гарнирани с бял камък. При това декорът от белокаменни фрагменти е минимален. Заради много скъпата земя в градовете, типов става "трипрозоречният" жилищен дом, на тясната фасада на който са близо поставени един до друг три високи и тесни прозореца. Украшение на сградата се явява декоративно балконче и неголямо количество белокаменни резбовани гирлянди. В същото време, в неголемите провинциални градчета архитектурата на жилищните домове е съхранявала още средновековни форми, когато традиционно жилище в Нидерландия са били фахверковите домове (тип строителна конструкция, при която за носеща основа служи пространствена секция от диагонални греди, които са видни от външната страна на зданието и му придават характерен вид). Подпорите и ригелите на фахверка, почернелите от времето дървени греди красят и поддържат белосаните фасади на къщите. На фона на зеленината на градините и равнинните холандски пейзажи такива къщи са много живописни, като прославените в цял свят картини на холандски художници.

 

Вътрешната подредба на дома е не по-малко красива. През класическите холандски прозорци "с девет стъкла" с преградки, делящи прозорците на квадратчета, се вижда зеленината на градината. Евентуалните щори не възпрепятстват проникването на слънчевата светлина. Преобладаващите цветове в интериора са жълт, син и по-малко червенокафяв. Стени с оттенък на светла охра или бледосини, мебели от естествено дърво, плетени кошници, меден блясък на тенджери, чайници и свещници - на този фон белите дантелени карета по полиците, бяло-сините керамични съдове и кахлените плочки на печките изглеждат прекрасно.

 

Мебелите в старите холандски домове са декорирани в "архитектурен стил" - във външния им вид се възпроизвежда фасадата на здание. Вратичките на бюфетите, например, разделените на квадрати стъкла напомнят за прозорците на фасадата на дома, а отстрани често бюфетът се е украсявал с резбовани колони и кулички.

 

И сега, както и няколко века преди, във всеки дом присъства холандското изобретение - витринка за съдове, на откритите или остъклени рафтове на която се разполагат разнообразни бяло-сини съдове. Дървените скринове, потъмнели от времето или боядисани, масите, покрити с ярка покривка, столовете с плетени седалки и простите по форма кресла, тапицирани с текстил или кожа органично се съчетават със стария ажурен бронзов полилей, домашно тъканите килими и огледалото в тъмна дървена рамка.

 

Стените са украсени с полици, покрити с дантелени карета, върху които са подредени изрисувани чинии или неголеми скулптури от бял фаянс. Редом могат да висят ловни трофеи или старинни географски карти, традиционно поставени в черни дървени рамки: внимателното отношение към картите е в гените на тези потомци на смели мореплаватели.

 

Особената красота на холандския дом е като че ли в противоречивите съчетания: финият рисунък на каминните кахлени плочки и грубостта на масивната маса, тъмният цвят на старото дърво на полиците и бялата пяна на ажурената дантела върху тях, едрите керамични съдове със следите на времето и блясъка на излъсканите медни чайници с изящно извити дръжки.

 

Холандското жилище, като нито едно от европейските, е прославено благодарение на живописта на "малките холандци". Виждайки красота в ежедневието, в незначителните на пръв поглед дреболии от бита, холандските художници са допълнили в живописта жанровете битов интериор и натюрморт. В техните картини уютният и тих живот на вещите е изпълнен с особен смисъл и вълшебство.