ул. "Златовръх" № 34

вх. - откъм ул. "Галичица"

кв. Лозенец

гр. София

 

тел.: +359 2 8603208

тел.: +359 889 601356

тел.: +359 888 744442

 

info@noa-mebeli.com

www.noa-mebeli.com

noa.mebeli

 

Работно време

понеделник - петък

10.00-19.00

събота

11.00-17.00

неделя

почивен ден

Холандският стил в интериора

Холандският стил в интериора


Холандският стил в интериора се отличава с очарованието на простотата и по този начин като че ли противостои на модния хай-тек.

 

Основни характерни цветове са жълтият, червено-кафявият, синият, а най-често използваните материали - дърво, кахлени плочки, стъкло, керамика, тухли и камък.

 

За холандският интериор също така е характерно покриването на стените с особена едрогранитна мазилка, която даже е получила името "холандска". В резултат се получава интересна имитация на неизмазани стени. Много често се използва и декоративна тухлена зидария.

 

Подовете са дървени (например тъмен паркет) или каменни, от плочи.

 

Таваните често се декорират със специални греди, имитиращи носещи конструкции, които е добре да са в тон с цвета на пода.

 

Прозорците в холандския интериор е прието да се изработват от девет части с преградки. Много уместни са витражите и рисунките по стъклата. Не е прието да се окачват на прозорците тежки скучни завеси, най-добре е да се мине изобщо без тях или да се използват леки завеси в пасторален стил, или тюлени с причудливи рисунки. Въобще в Холандия същестувва определена култура на прозорците - първо, те винаги са измити до пълна прозрачност и второ, украсени са от всички страни. Холандците все едно живеят на показ - цялата обстановка в дома, почти всяка дреболия се вижда отвън.

 

Мебелите в холандския интериор са преди всичко класически от дърво и тапицирани с кожа или текстил. Особено известни са холандските дъбови мебели от масив. Обичаен атрибут за стаята е голям стенен шкаф с множество вратички, приличащ на средновековен замък, често украсен с резби, в който са наредени красиви порцеланови сервизи. Камината или печката, покрити с майоликови кахлени плочки, прекрасно допъплват интериора. В трапезарията или в кухнята се използват плетени маси и столове, които се декорират с покривки и калъфки в ярки цветове.

 

На стената старинният дървен часовник и картините на фламандски живописци, изобразяващи живота в епохата на Възраждането, помагат да се създаде атмосфера на уют и спокойствие в дома. Най-добре е да се използват тъмни рамки, например черни, сини, бордо, които се открояват върху светлите стени. Отлично подхождат гравюри и тъкани пана.

 

Въобще аксесоарите, детайлите са много важна част от този стил. Традиционно е използването на много керамични изделия - вази, чинии, кани. Разнообразните стайни растения оживяват атмосферата, а елементите на извънградския бит - дървена скамейка, старинен сандък, чугунена поставка за дърва, ще придадат простота, спокойна красота и умереност на общия интериор, които така не достигат в съвременния живот.

 

Сполучливо се вписват и предмети в колониален стил. Може да се добави бар във вид на старинен глобус или да се окачи на стената карта на света от Епохата на Великите географски открития, стилизирана като древна и пожълтяла с времето. В кабинета ще стои чудесно макет на платноход от епохата на колонизацията, като тези, които са обикаляли моретата в търсене на нови земи за Холандската империя.

 

Тук още се съхраняват неповторимите черти на средновековието, романския стил, влиянието на испанската готика и по-късния стил бароко. Всичко това, в съчетание с умиротворяващите пасторални картини, дава неповторимост на холандския стил. Интериорът се асоциира с достойнство, спокойствие и стабилност.

 

Холандският стил се използва за оформлението на апартаменти и къщи, а днес все по-често и за хотели, ресторанти, кафе-барове, приемни на адвокати, лекари и други консултанти.